- De rechtszaak tegen voormalig Jumbo-topman Frits van Eerd is maandag van start gegaan.
- Van Eerd wordt verdacht van corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen.
- Business Insider zet 6 dingen op een rij die je over de zaak moet weten.
- Lees ook: Voormalig Jumbo-topman Frits van Eerd hoeft Mercedes van €155.000 niet alsnog te betalen aan zijn medeverdachte in witwaszaak
De rechtszaak tegen voormalig Jumbo-topman Frits van Eerd is maandag van start gegaan met een regiezitting. Hij wordt verdacht van corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen.
De fiscale opsporingsdienst FIOD deed in september 2022 een inval in het huis van Van Eerd en nam toen voor ongeveer 4,5 ton aan contant geld in beslag.
Volgens het Openbaar Ministerie is hij betrokken bij het witwassen van geld via autohandel en sponsorcontracten in de motorcross. Na de inval zat Van Eerd vier dagen vast en legde hij zijn functie als topman van Jumbo neer.
Business Insider benoemt 6 dingen die je moet weten over het proces tegen Frits van Eerd:
Waarom viel de FIOD binnen bij Frits van Eerd?
De opsporingsdiensten kregen Frits van Eerd in beeld tijdens een onderzoek naar autohandelaar en voormalig motorcrosser Theo E. Die was in het verleden trainer van een door Jumbo gesponsord motorcrossteam en was al eerder betrokken bij strafzaken. E. zou veel klanten hebben in het criminele circuit en grote hoeveelheden geld en goederen witwassen en btw-fraude plegen.
Van Eerd is groot motorcrossliefhebber en kende E. al lange tijd van dat circuit. Van Eerd en E. zouden illegale deals hebben gesloten over sponsoring in de motor- en autosport. In ruil voor sponsorgeld van Jumbo zou Van Eerd cashgeld en goederen hebben aangenomen.
Wat is er gevonden tijdens de inval?
Bij de geruchtmakende inval op 13 september 2022 werd Van Eerd van zijn bed gelicht in zijn huis in de Brabantse plaats Heeswijk-Dinther. Er werd toen voor bijna 450.000 euro aan cash gevonden in onder meer kluizen, enveloppen, een houten kist en een gele Jumbo-tas in de koelkast.
Daar zaten ook opvallend veel biljetten van 500 euro bij en dat is voor de politie vaak een aanwijzing dat het om crimineel geld gaat. Verder werden een militaire Hummer en een dieplader in beslag genomen.
Wat is de precieze verdenking tegen Van Eerd?
Frits van Eerd werd al verdacht van niet-ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte en daar kwam maandag de verdenking van "gewoontewitwassen" bij, het systematisch geld uit de onderwereld naar de bovenwereld sluizen. Bij de valsheid in geschrifte gaat het om vijf valse sponsorcontracten.
Wat zegt zijn advocaat?
Volgens zijn advocaat Robbert Jonk heeft Van Eerd niks te verbergen, maar heeft hij het gevoel dat hij bij het Openbaar Ministerie "tegen een muur oploopt". Van Eerd was niet aanwezig bij de regiezitting, maar is blij dat de zaak voor de rechter komt, zodat hij zijn verhaal kan gaan doen.
Zijn advocaat beklaagde zich maandag ook over het lekken van informatie uit het dossier naar de media en over het grote machtsvertoon bij de inval in september 2022. "Hij had ook gewoon uitgenodigd kunnen worden voor verhoor", zei Jonk.
Verder verzocht Jonk de rechter de hoeveelheid gevonden contanten in perspectief te plaatsen. "Of een bepaalde hoeveelheid geld als veel moet worden beschouwd, is voor cliënt nu eenmaal anders dan voor een gemiddelde Nederlander".
Welke straf hangt hem boven het hoofd?
Op niet-ambtelijke corruptie staat maximaal vier jaar gevangenisstraf, op valsheid in geschrifte zes jaar en op "gewoontewitwassen" acht jaar. Maar zo'n vaart zal het waarschijnlijk niet lopen. Er kunnen ook geldboetes worden uitgedeeld.
Hoe gaat de zaak nu verder?
De rechtbank heeft bepaald dat er op 27 januari 2025 een tweede regiezitting volgt. Als het onderzoek geen vertraging oploopt en zich ook geen andere bijzonderheden voor zullen doen, dan vindt de inhoudelijke behandeling van de zaak plaats op 23, 24 en 26 juni volgend jaar.